maandag 21 november 2016

#50books - 2016.47 J.J. Voskuil in de Plantage

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.

En de zevenenveertigste vraag is:
Welk schrijversinterview heeft blijvend indruk op je gemaakt?

Niet dat ik nog werkelijk weet wat er allemaal gezegd is maar deze vraag riep onmiddellijk dit interview bij me op. J.J. Voskuil aan tafel bij Hanneke Groenteman en in de het publiek zijn  ex-collega's van het Meertensinstituut, de mensen waar hij de belangrijkste personages uit zijn serie Het Bureau gebaseerd heeft.

Het spannende was om deze mensen te zien. Onmiddellijk herkende ik als trouwe lezer in het publiek de mensen uit Het Bureau en was vol ontzag over hoe scherp de schrijver deze mensen heeft geportretteerd. Ze te horen praten en bewegen. Al die nonverbale uitingen, een lust voor het oog.
En hoe weergaloos op het moment dat Jo Daan (Dé Haan in het boek) roept dat zij geen letter van deze boeken heeft gelezen omdat ze weigert iets te lezen van mensen waar ze een hekel aan heeft. Woooow, het had zo uit Het Bureau zelf kunnen komen.
Ook wordt er nog gesproken over de vrouw van Maarten Koning, de J.J. Voskuil uit het boek. Zij wordt als zeer dominant en behoorlijk extreem afgeschilderd. Maar dat vindt zij geen enkel probleem.


Dit interview vond ik machtig mooi omdat het laat zien hoe waarheidsgetrouw de boeken zijn en de mensen in het echte leven allemaal karikaturen.
Leuk om na te denken over wat voor karikatuur ik dan zelf zou zijn en de mensen om mij heen. Sommigen zijn makkelijk, vooral op het werk, maar dichterbij is lastiger.



Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...