zaterdag 23 juli 2016

Fiet wil rennen - Bibi Dumon Tak & Noëlle Smit

Voor de zoveelste keer had ik het met een vriendin over de strijd die we ons hele leven voeren. Het voortdurend in stelling zijn om door het leven heen te vechten. Geen moment rust, altijd maar weer dat voortploeteren. En dan de wens om eens keer de teugels te laten vieren, het desnoods op te geven (voor korte tijd dan). We knikten en begrepen elkaar.
Vervolgens vertelde ik over een ervaring waarbij in plaats van de strijd aan te gaan, ik me eens had laten meevoeren met de stroom en tot de ongelooflijke beleving kwam dat ik daarmee precies bereikte waarvoor ik anders gestreden zou hebben.
"Ha!", riep mijn vriendin uit, "Dan heb ik het perfecte boek voor je" en enkele dagen later overhandigde ze me Fiet wil rennen. En ze had gelijk, dit is het perfecte boek. Een boek dat ook nog eens is uitgeroepen tot prentenboek van het jaar 2011.

Want ja, het gaat hier over een kinderboek waarin Fiet, een struisvogel niets liever wil dan rennen. Alleen is daar de wind die maakt dat het rennen zwaar wordt en uiteindelijk onmogelijk, wat Fiet ook probeert. Pas op het moment dat hij het opgeeft en zich omdraait, kan hij rennen precies zoals hij altijd gewild had. Deze wijsheid wordt ondersteund met zeer beeldende plaatjes waarin onder andere allerlei dieren door de wind door de lucht vliegen of zich angstvallig voor al dat geweld schuil houden terwijl Fiet al zijn kracht in zet om tegen de wind in te blijven rennen. Bij dit boekje zit ook een DVD waarin met een animatie het verhaal wordt voorgelezen door Frank Groothof, een acteur die ik in mijn jeugdige jaren zeer bewonderde dus dat was een extra verrassing. Het filmpje staat ook op YouTube: Fiet wil rennen.

Nog niet eerder heb ik iets dat ik pas na mijn veertigste leerde, zo mooi teruggezien in een kinderboek. Ik wens de kinderen die hier mee opgroeien toe dat zij het leven wat dit betreft wat eerder doorhebben dan ik. Scheelt een hoop nodeloze frustratie. :-)


1 opmerking:

Ali zei

Dit klinkt als een ontzettend inspirerend boek. Ik ga ook even bij het filmpje kijken

Gezinsverpakking - De Chabotten

Voor ik dit boekenweekgeschenk ging lezen, luisterde ik naar de podcast Nooit meer Slapen waarin de familie Chabot over dit boekje geïntervi...