donderdag 7 juli 2016

#50books - 2016.27 Reizen in je hoofd

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de zevenentwintigste vraag is:
Welk boek heeft jou geïnspireerd een bepaalde stad, streek of land te bezoeken?


In eerste instantie deed deze vraag me heel erg denken aan 14de 50booksvraag uit 2013: Welk boek heeft jou verliefd doen worden op een stad of land? die ik toen beantwoord heb met Hutje van Heidegger en wat ook op deze 27ste vraag het antwoord zou kunnen zijn. Maar bij verder denken kwam ik toch nog wel op wat meer.


Ik blijf iemand die niet perse naar buiten hoeft en makkelijk dagen achtereen in mijn huis kan verkeren zonder maar een enkele keer de aandrang te krijgen om naar buiten te gaan. Daarnaast hoef ik ook zeker geen verre oorden te bezoeken of ben bijzonder geboeid door het buitenland. Nederland vind ik schitterend genoeg en ik wandel en fiets er graag doorheen. Het zal echter geen boek zijn dat mij daartoe aanzet.


Want wanneer ik een boek lees, ongeacht welk genre, ben ik daar waar het boek over gaat. De woorden zijn op dat moment de werkelijkheid. Die reis naar die bepaalde stad, streek of land maak ik al bij het lezen van het boek. Daar hoef ik dan niet ook nog buiten het boek om naar toe.

Alhoewel... soms zijn er science fiction-werelden geschapen, denk bijvoorbeeld aan de Eartsea van Ursula K. Le Guin, waar ik wel eens een paar dagen door zou willen brengen. Die boeken inspireren dan om er nog meer over te willen lezen omdat dat de enige mogelijkheid is om er te komen.


 

Geen opmerkingen:

Gezinsverpakking - De Chabotten

Voor ik dit boekenweekgeschenk ging lezen, luisterde ik naar de podcast Nooit meer Slapen waarin de familie Chabot over dit boekje geïntervi...