zaterdag 15 augustus 2015

#50books - 2015.32 Per ongeluk meegereisd

In deze derde jaargang van #50books is het de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel die de vragen stelt.

En de tweeëndertigste vraag is:
Welk literair reisboek is jouw ‘all-time’ favoriet?

Ondanks dat mijn moeder gek was op reizen en iedere gelegenheid aangreep om nog wat nieuws van de wereld te kunnen zien en mijn broer is geëmigreerd naar Nieuw Zeeland om vanuit daar de wereld te ontdekken, is het bij mij nooit gaan kriebelen om op pad te gaan en kan ik concluderen dat ik het huismusgen van mijn vader heb geërfd.

Dit zal dan ook de reden zijn dat ik nooit bewust een reisboek zal uitzoeken en achterover op de bank me in de reisavonturen van een ander zal verliezen. (Natuurlijk wel in die  van science fiction- en fantasy-werelden maar daar werd in deze vraag niet op gedoeld.)


Nu ben ik wel geboeid door Adriaan van Dis en wilde wel eens een keer zo'n dwarsligger uitproberen. Zonder echt stil te staan bij waar de voor mij onbekende titel 'De reisromans' nu op zou slaan, schafte ik het boekje aan.
Ik verraste mijzelf door werkelijk geïnteresseerd te raken in de belevenissen van Adriaan van Dis in de verschillende landen die hij bezocht heeft. De fascinatie zat hem dan hoofdzakelijk in de enorme cultuurverschillen die we op aarde hebben en wat dat betreft het nog een wonder is dat we elkaar niet allemaal naar het leven staan.

Een 'all-time' favoriet zou ik het niet willen noemen en het is misschien ook niet helemaal het soort boek waar de vragensteller op doelde. Maar voor mij toch wel noemenswaardig gezien mijn hoofdzakelijk desinteresse in dit soort boeken.

1 opmerking:

Liesbeth zei

Dan heeft Adrian het toch knap gedaan!

Gezinsverpakking - De Chabotten

Voor ik dit boekenweekgeschenk ging lezen, luisterde ik naar de podcast Nooit meer Slapen waarin de familie Chabot over dit boekje geïntervi...