zondag 22 februari 2015

#50books - 2015.08 Boeken zijn uit

In deze derde jaargang van #50books is het de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel die de vragen stelt.
En de achtste vraag is: 

Is het streamen van boeken de oplossing tegen ontlezing?
https://inteligenciaartificialcav.wordpress.com/2013/03/01/the-matrix/
Dat lijkt me niet. Het aanbieden van boeken in welke vorm en waar dan ook maken niet dat er meer van gelezen gaat worden. 

Zoals eeuwen geleden men ter vermaak luisterden naar de verteller op het dorpsplein en de prediker in de kerk, zo kwamen er later meer geletterden en ook nog de boekdrukkunst. De welvaart steeg en daarmee ook het opleidingsniveau van de bevolking. Men had wat te besteden en boeken waren in. 

Maar toen kwam het grote monster de televisie en het nog grotere monster de computer. Eerst allemaal nog mondjesmaat zodat er in boeken over gelezen werd. 

Nu met de komst van handzame formaten digitale schermen is de hoeveelheid informatie waartoe men de beschikking heeft bijna onuitputtelijk. Door deze hoeveelheid is de lezer gedwongen voortdurend de keuze te maken waaraan zijn tijd te besteden. En dan kiest men toch liever voor veel verschillende bronnen dan één lange tekst. Boeken raken uit, daar helpt geen streamingservice tegen.

Wel denk ik dat boeken nog heel lang zullen blijven bestaan omdat er altijd een groep zal zijn die er wel voor kiest.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...