vrijdag 10 oktober 2014

#50books - 2014.40 Steeds hetzelfde trucje

Elke week een nieuwe boekenvraag in het kader van #50books dit jaar verzorgd door DrsPee. De veertigste vraag is


Welke columnbundels of columnisten lees jij?

Omdat ik geen kranten lees, dacht ik in eerste instantie dat mijn vraag eenvoudig 'geen' zou zijn. 

Bij nader inzien bedacht ik me dat ik wel de bundel van Paulien Cornelisse in mijn kast heb staan. Een krijgertje. En eerlijk is eerlijk ik was er ook best wel een benieuwd naar na al de lovende woorden die ik er over gehoord had.
De eerste paar stukjes vond ik redelijk vermakelijk maar al snel begon het me te vervelen. Steeds weer dezelfde maniertjes om de eigenaardigheden van de taal aan het licht te brengen. De laatste colums heb ik met moeite uitgelezen.

En dat is precies wat ik vaker met columns heb. Als jarenlang trouw lid van het tijdschrift Onze Taal heb ik aardig wat columns gelezen van diverse auteurs. In het begin verrassend maar gaandeweg toch weer meer van hetzelfde (met tussen de regels door ook nog de zelfgenoegzaamheid van de schrijver). 

Maar er is er eentje die mij altijd weer weet te bekoren. Dat is Guus Middag. Zijn verwondering over de taal voelt zo oprecht dat ook al is het een zelfde verwondering over een net ontdekt woord, zo recht uit het hart kan het geen trucje zijn.

1 opmerking:

Paul zei

Je kunt Paulien Cornelisse beter in het theater bekijken. Daar is ze veel beter.

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...