maandag 24 juni 2013

#50books - 21 Eindeloze series



#50books is een initiatief van Petepel waarbij elke week een nieuwe boekvraag gesteld wordt zodat wij, gretige lezers, erover kunnen nadenken/praten/grijnzen/bloggen.


De eenentwintigste vraag is: Van welk boek heb je spijt dat je het ooit kocht?


Als science fiction en fantasy-liefhebber heb ik in de loop der jaren geleerd om in tweedehands boekenwinkels op te passen met het aanschaffen van een boekje dat zo op het oog aantrekkelijk lijkt. Want wat is regelmatig het geval? Het boekje is een deel van een reeks, een serie, een universum waarbij als je het eerste boek niet kent, veel van het verhaal onbegrijpelijk wordt. Iets wat trouwens lang niet altijd duidelijk op de kaft van het boek zelf wordt aangegeven.
Zo heb ik aardig wat ongelezen losse deeltjes in mijn kast staan die ik later in een nieuwe uitgave heb gekocht waarbij deze deeltjes een onderdeel zijn van die serie. (Al ga ik ze niet los lezen, toch vind ik het moeilijk om ze weg te gooien als ze van mijn lievelingsschrijver Michael Moorcock zijn)

Iets anders om op te letten is of van die serie reeds het laatste boek is verschenen. Vroeger begon ik dapper aan deel 1 zonder verder te kijken en kocht de verdere delen als het eerste deel me beviel. Maar bij bijvoorbeeld A Song of Ice and Fire van George RR Martin is me dat zwaar op de maag gevallen. Rond 2000 las ik de eerste drie delen. Daarna werd het vijf jaar wachten voor het volgende deel en voor mij nog langer want ik wilde perse de pocket editie hebben (en kocht alsnog de verkeerde uitgave waardoor de kaften niet meer met elkaar kloppen, grrrrrr, het leven van een dwangneuroot is lastig). Het deel daarna is in 2011 uitgekomen en nu hebben we nog steeds twee delen te gaan.
Met mijn geheugen is het ondoenlijk om zo lang te moeten wachten en ik heb hierdoor ook besloten nooit meer aan een reeks te beginnen als het laatste deel niet al is uitgegeven.

Maar ja, toen kwam opeens de belangstelling voor graphic novels en manga om de hoek kijken. En als er ergens uit de ban wordt gesprongen met opeenvolgende delen dan zijn het wel deze twee manieren van verhalen. Telkens ben ik blij als de makers er een eind aan hebben weten te knopen. Maar helaas zit ik nog wel verstrikt in een aantal naar het lijkt eindeloze reeksen. En alhoewel het echt super is, toch heb ik spijt dat ik daar ooit bij deel 1 mee begonnen ben.

Geen opmerkingen:

Gezinsverpakking - De Chabotten

Voor ik dit boekenweekgeschenk ging lezen, luisterde ik naar de podcast Nooit meer Slapen waarin de familie Chabot over dit boekje geïntervi...