zondag 24 maart 2013

#50books - 7 Doet u mij maar Engels


 #50books is een initiatief van Petepel waarbij elke week een nieuwe boekvraag gesteld wordt zodat wij, gretige lezers, erover kunnen nadenken/praten/grijnzen/bloggen.

De zevende vraag is: Lees jij alleen in het Nederlands?

Als ik voor mijn studie niet verplicht Engels had moeten lezen, was het antwoord misschien wel ja geweest op deze vraag. Ondanks dat ik taal interessant vind, lijk ik er weinig gevoel gevoel voor te hebben. Het leren van een nieuwe taal kost mij dan ook veel moeite en ik blijf altijd het gevoel houden dat ik niet echt begrijp wat er in die andere taal gezegd wordt.

Toch lees ik boeken die oorspronkelijk in het Engels zijn geschreven zoveel mogelijk in het Engels. En omdat mijn lievelingsgenre (science fiction en fantasy) vooral in deze taal geschreven wordt, is het zelfs zo dat ik al jaren meer Engelstalige dan anderstalige boeken lees. Deze gewoonte is bevorderd door een paar zeer slechte vertalingen te hebben gelezen. Een schrijver waarvan ik dacht dat hij een verschrikkelijke stijl had, bleek in het Engels een prima auteur te zijn. Dan neem ik maar op de koop toe dat ik het een en ander mis door mijn eigen taalgebrek.

Na een paar bezoekjes aan Duitsland en de boekwinkels daar niet te hebben kunnen weerstaan heb ik ook een aantal Duitstalige fantasyboeken in huis. Het zijn er slechts een handjevol en ik heb wel even een zetje nodig om er aan te beginnen maar de ervaring leert dat Duits lezen best te doen is. Even iets meer concentratie en op een gegeven moment gaat het vanzelf.

Door mijn vakantie in Noorwegen kon ik het niet laten daar een boekje in het Noors aan te schaffen.
Tijdens de reis leek het Noors soms veel overeenkomsten te hebben met het Nederlands. Met een beetje goede wil was een kassabonnetje van de supermarkt of een verkeersbord best te begrijpen. Een kinderboek met prachtige illustraties leek mij een goed begin om wat van het Noors te proeven. Echter tot nu toe heb ik me er nog niet aan durven wagen maar dat gaat er zeker van komen, met internet bij de hand als vertaalondersteuning.

Zuidelijke talen zoals het Frans, Italiaan en Spaans trekken mij helemaal niet. Russisch en Japans daarentegen intrigeren mij wel maar ik om die ooit onder de knie te krijgen, zal voor mij te hoog gegrepen zijn.


Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...