zondag 17 maart 2013

#50books - 5 Een langzaam en een snel boek


 #50books is een initiatief van Petepel waarbij elke week een nieuwe boekvraag gesteld wordt zodat wij, gretige lezers, erover kunnen nadenken/praten/grijnzen/bloggen.

De vijfde vraag is: Welk boek lees je op dit moment?

Het prettigst vind ik om in meerdere boeken tegelijkertijd te lezen waarvan dan een boek om lang mee te doen en een voor het meer snellere werk.

Op dit moment heb ik voor de langere termijn Moby Dick van Herman Melville op mijn nachtkastje liggen. Een boek waarvan mij verzekerd is dat het geen makkelijke kost is en ik voor mijzelf dan ook de tijd gun om rustig hoofdstuk voor hoofdstuk van te genieten. Het makkelijk van dit boek is dat het wel 135 hoofdstukken bevat die allemaal relatief kort van lengte zijn. Dus als het wat te taai wordt dan is het makkelijk om weer even aan de kant te leggen. Mijn idee was om elke dag een hoofdstuk te lezen maar daar is het in de praktijk niet van gekomen, ik lees het nu bij vlagen.

Voor het meer achter elkaar doorlezen heb ik nu het vierde deel van reeks Boeddha: Het woud van Oeroevela getekend en geschreven door de manga-meester Osamu Tezuka. Nederlands kost me altijd minder moeite dan een Engelstalig boek. Toch is het nog wel opletten geblazen. Mijn geheugen is niet al te best en met reeksen is het dan voor mij ook zaak om de verschillende delen niet te ver uit elkaar te lezen om het te kunnen blijven volgen. 
In deze Boeddha-reeks wordt het verhaal verteld van het spirituele pad dat de jonge Siddhartha aflegt waardoor hij transformeert tot Boeddha. De mensheid komt er niet zonder kleerscheuren van af maar naast de vele gruwelijkheden is de humor soms zo bizar en onverwachts dat dit het een geweldige leeservaring maakt.

Geen opmerkingen:

Gezinsverpakking - De Chabotten

Voor ik dit boekenweekgeschenk ging lezen, luisterde ik naar de podcast Nooit meer Slapen waarin de familie Chabot over dit boekje geïntervi...